Valkenstijn

Valkenstijn

Buurtmoestuin Nansentuin is verhuisd naar landgoed Valkenstijn

Eind 2017-begin 2018 was het druk aan de vergadertafel van de tuinders van de Nansentuin. En dat had een bijzondere reden.
De flats aan de Nansenstraat worden eind 2018 afgebroken in het kader van de buurtvernieuwing.
Dat betekende helaas dat we voorjaar 2018 de tuin moesten verlaten.
In overleg met de gemeente zijn we op zoek gegaan naar een geschikte vervangende lokatie. Dat is het landgoed Valkenstijn geworden.

We hebben veel hulp gekregen van de gemeente, hieronder beschreven.
Groot grondverzet was nodig om van een wild stuk grond mooie voedzame tuingrond te maken.
Daarbij kregen we hulp van een groenbedrijf, wat een plezierige samenwerking was. In maart 2018 was het zover dat we de grond in bedden hebben verdeeld en konden gaan bewerken.
In een geleende kas was al heel wat voorgezaaid, zoals sla, andijvie, spitskool en andere soorten kool. Tomaten, paprika’s, komkommers, pompoenen en basilicum stonden te wachten om uitgepoot te worden. Ook de pomp is gemaakt en zo kunnen we bij droogte grondwater omhoog pompen. Voor het gereedschap zijn nieuwe bakken geplaatst.

Nu we op Valkenstijn aan het werk zijn, denken we terug aan onze opzet een buurtmoestuin te zijn. Daarvan is nu geen sprake. Wij zijn als buurtgenoten uit de Nansentuin vertrokken maar zijn ons buurtgevoel en betrokkenheid van de buren kwijt.
Wil een buurtmoestuin écht zijn functie hebben; gezamenlijk tuinieren en contact hebben met de buurtbewoners, dan zou structureel opnemen van de tuin in een bestemmingsplan nodig zijn.
Zo worden blijvende contacten en samenhang in de buurt bevorderd.

Het is nu september. Op Valkenstijn staan o.a. de rode kool en palmkool klaar om opgegeten te worden. De kruiden, bessen, appelboom en andere planten van de Nansentuin worden binnenkort naar Valkenstijn overgezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nansentuin (voorheen)

Lekker met je handen in de aarde bezig zijn, geeft zoveel plezier. Allerlei zaadjes zie je uitgroeien tot prachtig groene slaplantjes, donkerrode bietjes, grote oranje wortels, enorme courgettes, tomaten, paprika’s, pompoenen, verschillende koolsoorten en nog veel meer. En dan zijn er nog onze kruiden/bloementuin, de bessen/ bramenstruiken en de verrukkelijke aardbeienplantjes waar je hoogzomer iedere dag iets van kan plukken voor eigen gebruik. Wat een feest is dat, ja echt een oogstfeest. Het woord begrijp je ineens veel beter als je mee gaat doen of gewoon een keer komt kijken in onze buurtmoestuin.

dscn5312
dscn5313

Sinds 2012 zijn we actief bezig. Actium heeft verscholen tussen de flats maar liefst 1000 m2 grond beschikbaar gesteld voor het opnieuw inrichten van een moestuin en stimuleert hiermee het onderlinge contact in de buurt. Ooit waren het volkstuintjes waarvan oma Mina een deel bewerkte. Zij heeft haar stuk grond behouden. Naast oma Mina zijn we een groep van ongeveer 10 enthousiaste tuinliefhebbers die de handen aardig uit de mouwen steken. Eerst hebben we alles omgespit en een teeltplan gemaakt. Gelukkig werden we daarin geadviseerd door Gerard Wezenberg want we zijn bijna allemaal beginnelingen met weinig ervaring maar wel met liefde voor de aarde en tuinieren. In 2013 begonnen we met zaaien en brak de tijd aan van heel veel onkruid wieden. We kwamen handen te kort en hebben een beroep gedaan op leden van de andere buurtmoestuinen in Assen. Hun hulp was meer dan welkom. De bewoners van de flats die op de tuin uitkijken spreken hun waardering uit. Er is veel troep weggehaald en alles ligt er nu netjes bij. Ook dit jaar zijn we van plan om de bewoners te betrekken bij de verkoop van groenten en fruit die we oogsten. En organiseren we andere activiteiten zoals het serveren van pompoenensoep bij Sint Maarten.

Voel je je aangesproken en wil je ook deel uit maken van de buurtmoestuin? Je bent van harte welkom.

We zoeken nog mensen die ons team willen versterken.

Contact: Lilian Hoekstra tel: 06-30640236 (op vakantie van 19-05-17/t/29-05-17)

 

courgette

de-oogst-van-vandaag-3-10-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Oogsten op de Nansentuin
Lees meer

Teeltplan 2017 van de Nansentuin
Lees meer

[Voorjaar 2017]

De appelboom staat weer volop in bloei! Afgelopen jaar hebben we veel appels kunnen oogsten. We zijn erg benieuwd wat de boom die jaar weer brengt. De Palmkool is weer geplant en de Nieuwzeelandse spinazie is verspeend en kan ook al bijna de volle grond in.

palmkool nansentuin nieuw zeelandse spinazie nansentuinappelboom nansentuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[2016]

Wat zijn we actief begonnen dit jaar! Cursus ‘Teeltplan maken’ gehad en dat brengen we nu in praktijk. Ik merk hoe fijn het is om een plan te hebben terwijl ik het liefst zonder werk!

Eerst de bedden omspitten en vermengen met mest. Een boer uit de omgeving bracht een hele lading kalverenmest. Dat was wel heel veel. Inmiddels is het geslonken. Voor de komende maanden een zorg minder, genoeg mest om de zomer mee door te komen.

In de kas van Auke en in de koude bakken aan het voorzaaien gegaan: broccoli, spruitkool, rode kool, raapsteel, spitskool en sla. En thuis tomaat, pompoen, paprika, aubergine en courgette. Begint al aardig te ontkiemen behalve de Wedstrijdpompoen!

De eerste bonen zijn geplant, mooi tussen de bonenstaken (daar komt die naam zeker vandaan) . En In het kolenbed staat de boerenkool, rode kool en palmkool al in de grond met emmers er omheen voor de bescherming. Dat is wel nodig met dit weer. En de slakken zijn in aantocht!

In het wortelbed uien gezaaid, bietjes en radijs. Volgende week de wortels. En in het bladbed staan de eerste slakropjes.

Inmiddels 2 nieuwe mensen er bij! We zijn nu met zijn 8’en. Eén van hen gaat de kruidentuin opnieuw inrichten. Super.

Wat is het leuk er gezamenlijk iets moois van te maken. Samen verantwoordelijk te zijn en samen te werken. Wil je meedoen? We zoeken nog zeker 2 mensen. Neem contact op met ons voor meer informatie. Je bent van harte welkom.

Wil je voorgezaaide broccoli plantjes (80) , spruitkool (50) of rode kool (30). Kom dan zaterdagochtend langs. Tegen een geringe vergoeding kun je wat meenemen.

Lilian Hoekstra, tel. 0630640236