Valkenstijn
Valkenstijn
Buurtmoestuin Nansentuin is verhuisd naar landgoed Valkenstijn
Eind 2017-begin 2018 was het druk aan de vergadertafel van de tuinders van de Nansentuin. En dat had een bijzondere reden.
De flats aan de Nansenstraat worden eind 2018 afgebroken in het kader van de buurtvernieuwing.
Dat betekende helaas dat we voorjaar 2018 de tuin moesten verlaten.
In overleg met de gemeente zijn we op zoek gegaan naar een geschikte vervangende lokatie. Dat is het landgoed Valkenstijn geworden.
We hebben veel hulp gekregen van de gemeente, hieronder beschreven.
Groot grondverzet was nodig om van een wild stuk grond mooie voedzame tuingrond te maken.
Daarbij kregen we hulp van een groenbedrijf, wat een plezierige samenwerking was. In maart 2018 was het zover dat we de grond in bedden hebben verdeeld en konden gaan bewerken.
In een geleende kas was al heel wat voorgezaaid, zoals sla, andijvie, spitskool en andere soorten kool. Tomaten, paprika’s, komkommers, pompoenen en basilicum stonden te wachten om uitgepoot te worden. Ook de pomp is gemaakt en zo kunnen we bij droogte grondwater omhoog pompen. Voor het gereedschap zijn nieuwe bakken geplaatst.
Nu we op Valkenstijn aan het werk zijn, denken we terug aan onze opzet een buurtmoestuin te zijn. Daarvan is nu geen sprake. Wij zijn als buurtgenoten uit de Nansentuin vertrokken maar zijn ons buurtgevoel en betrokkenheid van de buren kwijt.
Wil een buurtmoestuin écht zijn functie hebben; gezamenlijk tuinieren en contact hebben met de buurtbewoners, dan zou structureel opnemen van de tuin in een bestemmingsplan nodig zijn.
Zo worden blijvende contacten en samenhang in de buurt bevorderd.
Het is nu september. Op Valkenstijn staan o.a. de rode kool en palmkool klaar om opgegeten te worden. De kruiden, bessen, appelboom en andere planten van de Nansentuin worden binnenkort naar Valkenstijn overgezet.
Contactpersoon Valkenstijn
Lida Adriaansen: 06-10079258
Nansentuin (voorheen)
Lekker met je handen in de aarde bezig zijn, geeft zoveel plezier. Allerlei zaadjes zie je uitgroeien tot prachtig groene slaplantjes, donkerrode bietjes, grote oranje wortels, enorme courgettes, tomaten, paprika’s, pompoenen, verschillende koolsoorten en nog veel meer. En dan zijn er nog onze kruiden/bloementuin, de bessen/ bramenstruiken en de verrukkelijke aardbeienplantjes waar je hoogzomer iedere dag iets van kan plukken voor eigen gebruik. Wat een feest is dat, ja echt een oogstfeest. Het woord begrijp je ineens veel beter als je mee gaat doen of gewoon een keer komt kijken in onze buurtmoestuin.
Sinds 2012 zijn we actief bezig. Actium heeft verscholen tussen de flats maar liefst 1000 m2 grond beschikbaar gesteld voor het opnieuw inrichten van een moestuin en stimuleert hiermee het onderlinge contact in de buurt. Ooit waren het volkstuintjes waarvan oma Mina een deel bewerkte. Zij heeft haar stuk grond behouden. Naast oma Mina zijn we een groep van ongeveer 10 enthousiaste tuinliefhebbers die de handen aardig uit de mouwen steken. Eerst hebben we alles omgespit en een teeltplan gemaakt. Gelukkig werden we daarin geadviseerd door Gerard Wezenberg want we zijn bijna allemaal beginnelingen met weinig ervaring maar wel met liefde voor de aarde en tuinieren. In 2013 begonnen we met zaaien en brak de tijd aan van heel veel onkruid wieden. We kwamen handen te kort en hebben een beroep gedaan op leden van de andere buurtmoestuinen in Assen. Hun hulp was meer dan welkom. De bewoners van de flats die op de tuin uitkijken spreken hun waardering uit. Er is veel troep weggehaald en alles ligt er nu netjes bij. Ook dit jaar zijn we van plan om de bewoners te betrekken bij de verkoop van groenten en fruit die we oogsten. En organiseren we andere activiteiten zoals het serveren van pompoenensoep bij Sint Maarten.
Nieuws
Cursus biologisch moestuinieren
Binnenkort organiseert Moestuinkollektief ‘De Witte Vlieg’ weer de jaarlijkse cursus biologisch moestuinieren. Vier avonden theorie en twee zaterdagochtenden praktijk op de gezamenlijke moestuin aan de rand van Assen. De rode draad in de cursus is het maken van een teeltplan. Verder komen aan de orde: uitgangspunten van biologisch tuinieren, gereedschapsgebruik, bemesting en grondbewerking, voorzaaien en verspenen, onkruidbeheersing en vruchtwisseling.
Naast enige boekenwijsheid worden veel tips gegeven vanuit de eigen ervaring van het kollektief.
Zij bewerkt in wisselende samenstelling moestuin ‘De Witte Vlieg’ al ruim twintig jaar. Het huidige kollektief telt vijf leden, die op de zaterdagochtend op de tuin werken. De biologische groenten en het kleinfruit worden verbouwd op 2300 m2, volgens een gemeenschappelijk teeltplan. Ervaren tuinders en beginners werken samen en leren van elkaar. De cursisten draaien daarom ook op twee praktijkochtenden mee in de gewone werkzaamheden van het voorjaar.
De cursus staat open voor iedere belangstellende particuliere- of buurtmoestuinder. Aansluiting bij ‘De Witte Vlieg’ naderhand is mogelijk. De kosten zijn € 50,= bij een groep van acht cursisten.
De locatie is Mozartplaats 23 in Assen. De data worden in overleg met de cursisten vastgelegd, waarvan de eerste theorieavond eind maart.
Voor meer informatie en aanmelding: Gerard Wezenberg tel. 0592-340872 of stekenstreek@home.nl
Winterpostelein
Dit is het tweede jaar dat we Winterpostelein op de tuin hebben. Vorig jaar hebben we in het najaar in koude bakken gezaaid in de Nansenstraat, dit seizoen in de volle grond op Valkenstijn. In september gezaaid, zijn het nu mooie plantjes geworden. Afgelopen week even helemaal ondergesneeuwd tijdens flinke vorst. Ze zijn er prima doorgekomen, de vorst wordt goed verdragen.
Winterpostelein is een zusje van de Zomerpostelein, ze doet het beter onder niet te warme omstandigheden en kan dus tegen wat vorst. Ze komt van oorsprong uit Amerika en werd door de Indianen gegeten, ook de wortel werd genuttigd. Voor in het vroege voorjaar is het een goede bron van o.a vit. C. Het best is het om de stengeltjes met blad boven het hart af te snijden, dan kan er tot in het voorjaar van geoogst worden.
Winterpostelein heeft een fijne zachte smaak en kan prima in een salade met bijv. Veldsla gegeten worden, of rauw in een stamppot.
Oogsten op de Nansentuin
Lees meer
Teeltplan 2017 van de Nansentuin
Lees meer
[Voorjaar 2017]
De appelboom staat weer volop in bloei! Afgelopen jaar hebben we veel appels kunnen oogsten. We zijn erg benieuwd wat de boom die jaar weer brengt. De Palmkool is weer geplant en de Nieuwzeelandse spinazie is verspeend en kan ook al bijna de volle grond in.
[2016]
Wat zijn we actief begonnen dit jaar! Cursus ‘Teeltplan maken’ gehad en dat brengen we nu in praktijk. Ik merk hoe fijn het is om een plan te hebben terwijl ik het liefst zonder werk!
Eerst de bedden omspitten en vermengen met mest. Een boer uit de omgeving bracht een hele lading kalverenmest. Dat was wel heel veel. Inmiddels is het geslonken. Voor de komende maanden een zorg minder, genoeg mest om de zomer mee door te komen.
In de kas van Auke en in de koude bakken aan het voorzaaien gegaan: broccoli, spruitkool, rode kool, raapsteel, spitskool en sla. En thuis tomaat, pompoen, paprika, aubergine en courgette. Begint al aardig te ontkiemen behalve de Wedstrijdpompoen!
De eerste bonen zijn geplant, mooi tussen de bonenstaken (daar komt die naam zeker vandaan) . En In het kolenbed staat de boerenkool, rode kool en palmkool al in de grond met emmers er omheen voor de bescherming. Dat is wel nodig met dit weer. En de slakken zijn in aantocht!
In het wortelbed uien gezaaid, bietjes en radijs. Volgende week de wortels. En in het bladbed staan de eerste slakropjes.
Inmiddels 2 nieuwe mensen er bij! We zijn nu met zijn 8’en. Eén van hen gaat de kruidentuin opnieuw inrichten. Super.
Wat is het leuk er gezamenlijk iets moois van te maken. Samen verantwoordelijk te zijn en samen te werken. Wil je meedoen? We zoeken nog zeker 2 mensen. Neem contact op met ons voor meer informatie. Je bent van harte welkom.
Wil je voorgezaaide broccoli plantjes (80) , spruitkool (50) of rode kool (30). Kom dan zaterdagochtend langs. Tegen een geringe vergoeding kun je wat meenemen.
Lilian Hoekstra, tel. 0630640236