Veldsla

aug 26, 2022 by

Veldsla

Valerianella locusta

Het is nu volop oogsttijd. De aardappels zijn gerooid, de rekken voor de peultjes en doperwten weer opgeruimd. Er komen weer plekken vrij in de tuin.

Een leuke groente om als nateelt te zaaien is veldsla. Zo heb je in de winter en het vroege voorjaar, een periode waarin er minder groente op de tuin staat, toch een lekkere verse groente. Veldsla bevat o.a veel vit. C en ijzer. Lekker in de (maaltijd)salade en ook geschikt voor door een stamppot.

Je kunt van augustus van oktober zaaien, direct in de volle grond. Rijafstand 15 cm en plantafstand 3 cm, eventueel dun je iets uit. De kiemduur is ong 2 a 3 weken.

De oogsttijd is van oktober tot maart, afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt en natuurlijk ook van de weersomstandigheden.

Veldsla in één van de weinige inheemse groenten en is dan ook goed aan ons klimaat gewend. Hij kan vorst verdragen en stelt weinig eisen aan de grond.

Elk vrijgekomen bed is geschikt. Je hoeft geen rekening te houden met vruchtwisseling aangezien veldsla een lid is van de valeriaanfamilie. Wel elk jaar een ander stuk grond gebruiken.

Het is ook leuk om zelf je eigen zaad weer te oogsten. Laat daarvoor een paar plantjes staan. Ze groeien door tot ong. 25-30 cm hoog. In mei bloeien ze met kleine blauwe bloemetjes. Ze lijken op vergeet-me-nietjes. Insecten zorgen voor de bestuiving. Rond juni kun je dan het zaad oogsten.

Er zijn twee soorten veldsla: groot- en kleinbladig. Het ras ‘’Groot Noordhollandse” heeft grote langgerekte bladeren en is geschikt voor herfst/winterteelt.

Wil je deze veldsla ook in je tuin? Haal dan wat zaden op in de zadenbibliotheek in Bibliotheek DNK Assen.

Related Posts

Tags

Share This