Buurtmoestuin de Nansentuin is verhuisd

sep 30, 2018 by

Buurtmoestuin Nansentuin is verhuisd naar landgoed Valkenstijn

Eind 2017-begin 2018 was het druk aan de vergadertafel van de tuinders van de Nansentuin. En dat had een bijzondere reden.
De flats aan de Nansenstraat worden eind 2018 afgebroken in het kader van de buurtvernieuwing.
Dat betekende helaas dat we voorjaar 2018 de tuin moesten verlaten.
In overleg met de gemeente zijn we op zoek gegaan naar een geschikte vervangende lokatie. Dat is het landgoed Valkenstijn geworden.

We hebben veel hulp gekregen van de gemeente, hieronder beschreven.
Groot grondverzet was nodig om van een wild stuk grond mooie voedzame tuingrond te maken.
Daarbij kregen we hulp van een groenbedrijf, wat een plezierige samenwerking was. In maart 2018 was het zover dat we de grond in bedden hebben verdeeld en konden gaan bewerken.
In een geleende kas was al heel wat voorgezaaid, zoals sla, andijvie, spitskool en andere soorten kool. Tomaten, paprika’s, komkommers, pompoenen en basilicum stonden te wachten om uitgepoot te worden. Ook de pomp is gemaakt en zo kunnen we bij droogte grondwater omhoog pompen. Voor het gereedschap zijn nieuwe bakken geplaatst.

Nu we op Valkenstijn aan het werk zijn, denken we terug aan onze opzet een buurtmoestuin te zijn. Daarvan is nu geen sprake. Wij zijn als buurtgenoten uit de Nansentuin vertrokken maar zijn ons buurtgevoel en betrokkenheid van de buren kwijt.
Wil een buurtmoestuin écht zijn functie hebben; gezamenlijk tuinieren en contact hebben met de buurtbewoners, dan zou structureel opnemen van de tuin in een bestemmingsplan nodig zijn.
Zo worden blijvende contacten en samenhang in de buurt bevorderd.

Het is nu september. Op Valkenstijn staan o.a. de rode kool en palmkool klaar om opgegeten te worden. De kruiden, bessen, appelboom en andere planten van de Nansentuin worden binnenkort naar Valkenstijn overgezet.

Related Posts

Tags

Share This