Nieuws

Bijkletsen op buurtmoestuin Assen Oo(g)st

lees meer

 

Ruilmarkt zaterdag 25 april op ‘De Witte Vlieg’

lees meer

Velt afdeling  ‘Assen en omstreken’

 

“Velt is de vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dat met respect voor de natuur. Velt geeft ecologisch leven vorm in huis tuin en daarbuiten.

Door kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl’’.

 

In Vlaanderen en Nederland telt Velt 14000 leden en 100 lokale afdelingen.

Inmiddels zijn er in het noorden 2 nieuwe afdelingen opgericht; “Groningen’’ en  ‘’Assen en omstreken’’. ‘’Eco van Grond tot Mond’’ is de al langer bestaande afdeling in Zuidoost Drenthe.

Onder ‘’Assen en omgeving’’ vallen de Veltleden binnen de gemeente Assen,  Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden Drenthe.

 

 Oogstfeest de Witte Vlieg

Op 13 september was er het jaarlijkse Oogstfeest van Moestuinkollektief ‘De Witte Vlieg’. Voor de tuinders, hun partners en kinderen. Iedereen maakt een gerecht met groenten van de tuin en neemt wat drinken mee. Een kleine barbecue en een grote vuurkorf maken het compleet. We troffen het vooral met de mooie nazomeravond. Een gezellig feest !

 

 

Oogstfeest de Witte Vlieg

 

 

Promotie buurtmoestuinen

Met de panelen van ‘Buurtmoestuinen in Assen’, flyers en verse groenten hebben Lida en Gerard promotie gemaakt voor de buurtmoestuinen. Op de Zomermarkt van Tuinland 16 augustus en op de Open Dag van de ecologische fruitboomkwekerij ‘De Baggelhof’ in Terheijl op 13 september.

Het zijn lange dagen, maar de reacties zijn leuk en enthousiast. Uiteindelijk draagt zulke promotie bij aan de bekendheid bij het publiek en levert het ook nieuwe tuinders voor de groepen op.

 

 

buurtmoestuinen promotie

Open werkochtend buurtmoestuin de Papaver

Zaterdag 21 juni was er een open werkochtend bij buurtmoestuin de Papaver in Balloo.

Belangstellenden konden kennismaken met diverse werkzaamheden op de tuin; zoals zaaien, planten en wieden. Er hebben zich 3 nieuwe tuinders aangemeld.

Ondertekening gebruikersovereenkomst Nansentuin

Vrijdag 13 juni was het zo ver: De ondertekening van de gebruikersovereenkomst tussen de grondeigenaar Actium en de tuinders van de Nansentuin. Het was een prachtige middag met heerlijk mooi weer.
De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de tuin op te knappen. Zo werd er puin opgeruimd en afgevoerd, tegels gelegd,  teeltbedden geschoffeld en planten gepoot.

Deze middag werd de tuin versierd met behulp van de kinderen van de Theo Thijssen school. De kinderen komen, sinds enkele maanden met regelmaat op de vrijdagmiddag, ons helpen met allerhande tuinwerkzaamheden. Dit maal waren de activiteiten wat gevarieerder: Ballonnen werden opgehangen, teeltbedden geschoffeld en de wormentoren werd geplaatst. Na het harde werken was het tijd voor de officiële ondertekening. Dit werd natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje gedaan. Gevolgd door een rondleiding over de tuin.
Hierna was het voor de kinderen tijd om terug te gaan naar school. Het welbekende aardbeienplantje werd niet vergeten, want dat is vaste prik, elk kind dat helpt op de tuin krijgt een aardbeienplantje mee voor thuis.
Het was een gezellige en feestelijke middag.

Cursus ‘Biologisch moestuinieren voor beginners’

 

Inmiddels voor de 4e keer werd vanuit moestuincollectief ‘de Witte Vlieg’ de cursus ’biologisch moestuinieren voor beginners’ georganiseerd.

Bekijk hier de flyer

pdf icoon

 

Reclaim the Seeds in Haren en Groningen geslaagd

[8 en 9 maart 2014]

– Ruim 1000 deelnemers aan zadenmarkt en workshopprogramma in de Hortus Haren

– Stevig signaal aan Europees Parlement om zadenwet weg te stemmen.

Het mooie terrein van Hortus Haren was op 8 en 9 maart het decor van het Reclaim the Seeds weekend. Dat het na de twee eerdere succesvolle edities in Amsterdam en Den Bosch en met de goede weersvoorspellingen druk zou worden hadden we wel verwacht, maar met ruim duizend deelnemers werden de verwachtingen van het organiserende collectief toch overtroffen. Er waren weer meer kramen met bijzondere zaden dan de vorige twee edities en ook meer mensen die zelf spontaan zaden hadden meegenomen om te ruilen. Zowel kraamhouders, workshopgevers als andere deelnemers reageerden positief.
Het evenement trok mensen uit heel Nederland en uit Duitsland, maar het merendeel kwam toch uit de regio. Het is duidelijk dat het verbouwen van bijzondere gewassen en het zelf vermeerderen van zaden leeft in het noorden van het land. Tijdens het weekend is een begin gemaakt met het opzetten van een zadennetwerk voor Noord-Nederland.

Bron: www.reclaimtheseeds.nl

 

NL Doet dagen 21 en 22 maart

 

Bekijk hier het verslag

 

pdf icoon