Eindelijk staat er een schuur…

 

Op onze moestuin van Moestuinkollektief ‘De Witte Vlieg’ hebben we in het verleden allerlei onderkomens gehad. Eerst als ‘woningdeler’ de Heidemij-keet van ATV-Baggelhuizen, daarna eigen schaftkeetjes die geleidelijk instortten, tot een dakloos bestaan met alleen de kas voor het bergen van het gereedschap. Een nieuwe schuur stond lang op ons verlanglijstje, maar de bouw moest telkens worden opgeschort omdat de groenteteelt nu eenmaal voorrang heeft.

In september 2017 werd letterlijk de eerste steen gelegd, met het straten van 15 m2 fundament van stoeptegels. Dat is het maximum dat we volgens het bestemmingsplan mogen bouwen. Met sloophout werden de eerste panelen en spanten geconstrueerd en opgericht. Veelbelovend, maar het werk vertraagde en in hetzelfde jaar blies een flinke storm alles plat. Het zou anderhalf jaar duren voor we de draad weer oppakten. Vorig jaar is met een bouwplan, extra balken en planken én mooi weer de schuur alsnog gebouwd. Al doende leerden we bij. Asfaltpapier bleek te licht als dakbedekking en daarom zijn alsnog gebruikte golfplanten aangebracht.

Inmiddels zijn we bijna klaar met de afwerking en tevreden met het resultaat. Al ons gereedschap onder dak en achter een deur die op slot kan. Het hemelwater wordt opgevangen in regentonnen, zodat we plantgoed kunnen begieten in het voorjaar. En er is voldoende ruimte om binnen koffie te drinken tijdens de pauze. Met door de aaneengesloten ramen een prachtig panorama over de moestuin.

Afgezien van de vele timmer-uurtjes heeft de nieuwe schuur ons zo’n € 500,= aan materiaal gekost, waarvan de helft voor de golfplaten. Dat bedrag werd gedekt uit een bijdrage Burendag 2017 en kleine ‘leningen’ van individuele tuinders aan de groep. Die worden afgelost als er ruimte in de kas ontstaat.