De Klenckestraat

Nieuws

Tijdens ”Nederland zoemt” vertelt Gerard Wezenberg namens BMT De Klenckestraat over het belang van bijen aan de kinderen van Kindcentrum Maria in Campis.

Lees meer

Over de Klenckestraat

Na drie jaar moestuinieren als Buurtmoestuin Arendshorst kwam er in oktober 2017 een doorstart met Buurtmoestuin De Klenckestraat. De oude tuindersgroep was door de gemeente in dat voorjaar te verstaan gegeven dat er op de locatie woningbouw zou plaatsvinden en stopte ermee. Buurtbewoners tekenden echter verzet aan tegen het woningbouwplan en strijden nu voor het behoud van het laatste stuk groen: de buurtmoestuin én het speelveldje ernaast.

Een nieuwe tuindersgroep heeft het beheer van de buurtmoestuin direct opgepakt, het achterstallig onderhoud grotendeels weggewerkt en teelde in 2018 gewoon weer groenten. Met NL Doet werd er drainage aangelegd, waardoor de wateroverlast in de winterperiode niet meer optreedt. Maar de groep is nog wel te klein voor de beschikbare 1300 m2 en kan versterking dus goed gebruiken.

Het groen aan De Klenckestraat vervult ook een belangrijke functie als ontmoetingsplek. Voor ouders met kleine kinderen, voor de buurtbarbecue, het vissen vanaf de steiger, als trapveldje voor de oudere kinderen. Met Burendag zijn de speeltoestellen aangevuld met een zelfgebouwd voetbalwandje met gaten. De buurtbewoners zorgen nu zelf voor het maaien van het grasveld en het klein onderhoud aan de speeltoestellen. Zitbanken, picknicktafel en grote zandbak op de buurtmoestuin nodigen ook uit tot ‘buiten verblijf’ en tot ontmoeting met tuinders en andere buurtbewoners.

Buurtmoestuin De Klenckestraat bestaat uit zes grote teeltbedden voor groenteelt, ontsloten door graspaden, en heeft verder langs de randen rijen bessenstruiken en een compoststraat. In het voorjaar van 2019 worden daar met NL Doet nog koude bakken aan toegevoegd. Het tegelplein was aanvankelijk bedoeld om er moestuinbakken te plaatsen voor de minder mobiele bewoners van woonzorgcentrum Arendshorst. De instelling is inmiddels verhuisd naar het nieuwe pand in het centrum, het oude pand staat leeg. Voorlopig blijft het tegelplein gehandhaafd. Rond de buurtmoestuin is een haag aangeplant, aan twee zijden aangevuld met een border vol bloeiende vaste planten. Dat onderdeel vergt overigens veel onderhoud en wordt mogelijk gedeeltelijk omgezet naar gras.

De toekomst van de buurtmoestuin is door het woningbouwplan onzeker. Bewonersgroep De Klenckestraat e.o. voert al een jaar campagne tégen het woningbouwplan en vóór het behoud van het laatste stukje groen in de buurt. De tuindersgroep De Klenckestraat trekt bovendien samen op met de andere buurtmoestuingroepen in Assen voor een beter gemeentelijk groenbeleid en meer planologische bescherming en gebruikszekerheid.

 

Elke dinsdag(na)middag van 15.00 tot 17.00 uur werkt de tuindersgroep op de buurtmoestuin en er zijn plannen om daar een dagdeel op de zaterdag aan toe te voegen. ’s Zomers zijn er werkavonden.

 

De groep kan uitbreiding met nieuwe tuinders goed gebruiken. Belangstelling?

Geef je dan op bij Andrea Meiringh via fo5ge5@kpnmail.nl

 

Kijk ook eens op de facebookpagina https://nl-nl.facebook.com/pages/category/Just-For-Fun/Buurtmoestuin-De-Klenckestraat-290622424802151