Nieuw Zeelandse spinazie

sep 10, 2024 by

Nieuw Zeelandse spinazie komt zoals de naam al zegt, uit Nieuw Zeeland. Je vindt hem in de kustgebieden. De Maori noemen hem Kokihi. Ook komt hij voor in Australië, Japan, Argentinië en Chili, het zuidelijk halfrond dus.

Het is een gezonde groente die o.a. veel vitamine C bevat. Daar kwamen zeevaarders in de 18e eeuw ook achter. Het was een uitkomst bij scheurbuik.

Nieuw Zeelandse spinazie is een halofyt. Dat zijn planten die zout tolereren. Ze kunnen groeien in gebieden waar een hoog zoutgehalte is in de bodem, zoals aan de kust, slikken, schoren en zilte graslanden.

Hij is geen familie van de spinazie maar een plantje uit de ijskruidfamilie. Als je naar de vlezige blaadjes kijkt hebben ze ook wel wat weg van ijsbloemen; kleine kristalletjes die op ijs lijken.
Ze bevatten wel, net als spinazie, oxaalzuur. Je kunt hem daarom het best even koken. Ook slinkt hij behoorlijk door het koken. Je kunt hem net zo bereiden als spinazie.

Ook al komt hij oorspronkelijk uit een warmer klimaat, hij doet het heel goed in ons land. Je kunt de mooie, wat driehoekige zaden, het best een nachtje in wat water weken voordat je ze zaait. Voorzaaien is een optie, of, na IJsheiligen, rechtstreeks in de grond zaaien. Het duurt wel even voor ze kiemen en hebben daar wat warmte bij nodig voor ze opkomen, dat kan wel 2 a 3 weken duren. Hij groeit eerst wat traag, maar als hij eenmaal op gang komt groeit hij weelderig in je (moes)tuin. Hij bedekt dan uiteindelijk ook goed de bodem waardoor er geen onkruid meer groeit. Door regelmatig wat toppen met blad er af te halen, groeit hij juist voller.
Je kunt dan de hele zomer, tot aan oktober oogsten. Zodra het gaat vriezen sterft hij af.

Nieuw Zeelandse spinazie is ‘’uniek’’ er is maar één soort. Hij is niet veredeld en er zijn geen andere rassen. Daardoor is hij nogal goed bestand tegen ziektes. Ook slakken zullen niet snel van hem eten.
Aan het eind van het seizoen, hij is 1-jarig, komen er kleine gele bloemetjes in de toppen. De gevormde zaden zijn makkelijk te oogsten en kun je weer voor het volgende seizoen gebruiken.

Related Posts

Tags

Share This